12.12.11

ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ…ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟ ΧΤΕΣΙΝΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Α ΚΑΙ Β ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ


Κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Παπανδρέου, αλλά και σε κορυφαίους υπουργούς της που συμμετείχαν σ΄αυτήν και την καταδικάζουν εκ των υστέρων με στόχο τη διαδοχή, άσκησαν στελέχη της βάσης του ΠΑΣΟΚ κατά το χθεσινό νομαρχιακό συμβούλιο Α και Β Θεσσαλονίκης του Κινήματος.
Η διαδικασία, η πρώτη που διοργανώνεται σε πανελλαδικό επίπεδο στο πλαίσιο του εσωκομματικού διαλόγου για την επόμενη μέρα, εξελίχτηκε σε ένα είδος πολιτικής …ψυχοθεραπείας με πολλά στελέχη να μιλούν για πολιτικές που πλήγωσαν την ψυχή της παράταξης και άλλα να υποστηρίζουν πως ντρέπονται πλέον να δηλώνουν ότι είναι ΠΑΣΟΚ.....
Στην διάρκειας άνω των τριών ωρών συνέλευση, δεν υπήρξαν αναφορές σε ονόματα στελεχών για την ηγεσία του Κινήματος, αλλά τονίστηκε από πολλούς η ανάγκη η επόμενη μέρα να προκύψει μέσα από ένα Συνέδριο που θα καθορίσει και τη φυσιογνωμία του κόμματος. Πολλοί ήταν, ωστόσο εκείνοι που κατήγγειλαν όσους έσπευσαν να δηλώσουν την υποψηφιότητά τους, «φωτογραφίζοντας» τον Μ.Χρυσοχοϊδη.
«Ευεργετηθείς από τον Παπανδρέου βγήκε και είπε εδώ και τώρα να φύγει ο Παπανδρέου. Αυτό τον κατέστρεψε αν θέλει να γίνει δελφίνος», είπε ο συνδικαλιστής από τον χώρο των επαγγελματιών, Κ.Κοντραφούρης.
«Βλέπουμε υπουργούς που συμμετείχαν στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να κατακεραυνώνουν τον Παπανδρέου και να απαρνιούνται τα πεπραγμένα τους», σχολίασε από την πλευρά του ο Ν.Στεφάνου, μέλος της Ν.Ε. από τη νεολαία, κάνοντας λόγο για «θεατρικούς διαγκωνισμούς στελεχών που στήριξαν νεοφιλελεύθερες πολιτικές», οι οποίοι εξοργίζουν τη βάση με τη συμπεριφορά τους.
Η κριτική στη διετή διακυβέρνηση Παπανδρέου ήταν ιδιαίτερα αυστηρή από κάποια στελέχη, με τον πρώην γραμματέα της Β Περιφέρειας Κ.Χαραλαμπίδη να κάνει λόγο για ιδιοκτησιακή, προσωποπαγή, αυλική νοοτροπία από διορισμένα παρακομματικά όργανα και για ανανέωση που κατήντησε «τάλεντ σόου» στελεχών ή υπαλλήλων οι οποίοι αντλούσαν τη δύναμή τους από τη σχέση τους με την ηγεσία.
Ο πρώην γραμματέας της Α Θεσσαλονίκης Κ.Μαμέλης μίλησε για «συμφέροντα εντός και εκτός χώρας που οδηγούν αυτόν το χώρο σε θρυμματισμό, ενώ ο Α.Χατζηκρανιώτης ανέφερε πως «αυτά τα δύο χρόνια αφήσαμε σκόνη πίσω και δεν υπάρχει εύκολη κολυμπήθρα του Σιλωάμ που θα ξεπλύνει τα λάθη μας».
Ανοίγοντας τη διαδικασία, ο γραμματέας της Ν.Ε. Α Θεσσαλονίκης Χρ.Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην πληγωμένη περηφάνεια των μελών του ΠΑΣΟΚ, για τις πολιτικές που εν πολλοίς αναγκάστηκε να ασκήσει η κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια. «Έχουμε υποστεί ήττα πολιτική, ιδεολογική αλλά όχι εθνική», είπε και ζήτησε την ενεργή συμμετοχή των μελών ώστε «να ξαναγίνουμε από ΠΑΣΟΚοι, ΠΑΣΟΚτζήδες».
Στη συνέλευση ακούστηκαν, επίσης, κριτικές για «ηγεμονίσκους» και «φεουδάρχες» που ακύρωναν στην πράξη θετικές πρωτοβουλίες του Γ.Παπανδρέου όπως το open-gov, και για μικροσυστήματα εξουσίας που έφτασαν το Κίνημα σε αυτή την κατάσταση.
Από τη λεγόμενη «ομάδα των 101» στελεχών, που επιχειρεί τη δημιουργία ενός αριστερού ρεύματος, κατατέθηκε προς ψήφιση κείμενο στο οποίο καταδικάζεται η κυβέρνηση Παπαδήμου ως κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

Η συνεδρίαση έμοιαζε σε κάποιες στιγμές της με συνεδρία πολιτικής …ψυχοθεραπείας, με αρκετά στελέχη να εξομολογούνται πως ντρέπονται πλέον να δηλώνουν ότι ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και άλλα να υποστηρίζουν ότι η ιδιότητά τους αυτή γίνεται αντικείμενο χλευασμού. Ο πρώην γραμματέας της Α Θεσσαλονίκης είπε πως ακούει συχνά την ερώτηση «Ακόμα ΠΑΣΟΚ είσαι ρε;», για να τον διορθώσει ο οικονομολόγος Α.Αποστόλου: «Δεν σου λένε αυτό. Σε φωνάζουν ‘βρε λαμόγιο’ και γυρνάς». Από την πλευρά του ο υποψήφιος πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Ρ.Εδιάρογλου είπε πως στις πρόσφατες εκλογές «πολλοί από μας κρύβαμε ότι είμαστε ΠΑΣΟΚ».


Ο υφυπουργός Υποδομών Γ.Μαγκριώτης και ο βουλευτής της Β περιφέρειας Γ.Αρβανιτίδης ήταν τα μοναδικά μέλη του Κοινοβουλίου που έδωσαν το «παρών» στη χθεσινή νομαρχιακή συνέλευση του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, με την οποία άνοιξε ο εσωκομματικός διάλογος για την επόμενη μέρα στο Κίνημα. Επίσης παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι Νεάπολης-Συκεών Σ.Δανιηλίδης και Παύλου Μελά Δ.Παπαδόπουλος, και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο Κ.Μακεδονίας Γ.Πασχαλίδης. Στελέχη στηλίτευσαν τους απόντες, και συνεχάρησαν όσους είχαν το …θάρρος να συμμετάσχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου