6.12.11

ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ Γ. ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΤΩΝ "ΜΑΓΕΜΕΝΩΝ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μετά από  ενέργειες του Γιάννη Μπουτάρη, η επιχειρηματίας Ελένη Αμβροσιάδου θα προσφέρει το ποσό των 180.000 ΕΥΡΩ,  προκειμένου να κατασκευαστούν αντίγραφα των μαγεμένων, που βρίσκονται στο Λούβρο και να παραδοθούν στην πόλη εντός του 2012, έτος εορτασμού για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης. Την είδηση αυτή διαβάζουμε σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ. 
     Αξιέπαινη η προσπάθεια του Δημάρχου, ο οποίος τα πηγαίνει εξαιρετικά καλά στην ανάδειξη....
της πόλης και του πολιτισμού της.
Και γνωρίζει πρώτος από όλους ότι δεν είναι ανάγκη να περιμένει τα πάντα από το κράτος. Χάρη στις ενέργειές του στον χώρο του τουρισμού και του πολιτισμού η πόλη φαίνεται να αποκτά και πάλι την χαμένη ταυτότητά της,
έστω και μέσα στις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που ζούμε. 
 Η Ελένη Αμβροσιάδου πάλι, δείχνει το παράδειγμα προς όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα για το πως πρέπει να υποστηρίζουν έμπρακτα την πόλη και τη χώρα τους. 
      Τις "Μαγεμένες" ή  «Incantadas» στη σεφαραδίτικη διάλεκτο για τους Εβραίους, ή «Είδωλα» για τους χριστιανούς, ή «Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης», περιβάλει ένας ελκυστικός μύθος που ξεκινάει από τον Μεγαλέξανδρο  και περνάει στον από τον αρχαίο στον χριστιανικό κόσμο.  
        Στην αρχική τους μορφή αποτελούσαν τμήμα κορινθιακής κιονοστοιχίας του 2ου–3ου αιώνα μ. Χ. στη νότια είσοδο της Αρχαίας Αγοράς (βόρεια της Εγνατίας Οδού) Επί οθωμανικής κατοχής οι Μαγεμένες βρίσκονταν στην αυλή του αρχοντικού του Εβραίου υφασματέμπορου Αλιάτσι Αρδίτη στην εβραϊκή γειτονιά του κέντρου, γοητεύοντας τους επισκέπτες της πόλης, πριν τις αγοράσει ο Γάλλος επιγραφολόγος Εμμανουήλ Μίλερ το 1864, για να βρεθούν ένα χρόνο αργότερα ανάμεσα σε άλλες αρχαιότητες, ελληνικές και ρωμαϊκές, στο Μουσείο του Λούβρου.
     Οι "μαγεμένες" δηλώνουν την συνέχεια της πόλης στην ιστορία και εκφράζουν  τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της. Καλοδεχούμενες λοιπόν και πάλι έστω και σε αντίγραφα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου