2.12.11

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΑ ΠΛΑΣΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ


Σκάνδαλο με την ύπαρξη μεγάλου κυκλώματος στην  πρώην νομαρχία Θεσσαλονίκης και τη διεύθυνση Συγκοινωνιών  Ανατολικής Θεσσαλονίκης  που έδινε πλαστά διπλώματα μέχρι τα τέλη του 2010, αποκαλύφθηκε μετά από έρευνα της υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων  Βορείου Ελλάδας. Στην υπόθεση εμπλέκονται 15 άτομα, υπάλληλοι της υπηρεσίας, ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης, γιατροί που έδιναν ψευδή ιατρικά πιστοποιητικά και ιδιώτες σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία  καθώς και εναντίον 86 τουλάχιστον ατόμων, ανάμεσά τους και πολλοί αλλοδαποί,  στα οποία χορηγήθηκαν έναντι αδράς αμοιβής τα πλαστά διπλώματα χωρίς ποτέ να δώσουν εξετάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες η υπόθεση έγινε αντιληπτή προς το τέλος του 2010 από υψηλόβαθμο στέλεχος της διεύθυνσης Μεταφορών, όταν έπεσε πάνω σε 2-3 περιπτώσεις αδειών  οδήγησης  που χορηγήθηκαν παράνομα ενώ οι φάκελοί των οδηγών ήταν…άδειοι. ....
Ετσι  ενημέρωσε τότε την πολιτική διοίκηση της νομαρχίας  χωρίς όμως να βρει την  ενδεδειγμένη ανταπόκριση. Το ίδιο στέλεχος όμως συνέχισε την έρευνά του και ανακάλυψε ότι ο αριθμός αυτός των παράνομων αδειών οδήγησης  μέχρι τα τέλη του 2010 ξεπερνούσε τουλάχιστο τις 30.
Οταν από τις αρχές του χρόνου καταργήθηκε η νομαρχία και την ευθύνη της υπηρεσίας ανέλαβε η αντιπεριφέρεια, ο σχετικός φάκελος παραδόθηκε στο αντιπεριφερειάρχη  Απόστολο Τζιτζικώστα ο οποίος  τους πρώτους μήνες του 2011 τον παρέδωσε με τη σειρά του στον εισαγγελέα Εφετών,  με εντολή του οποίου η  ΕΛΑΣ  ξεκίνησε τη σχετική έρευνα.
Η ενέργεια εκείνη του αντιπεριφερειάρχη σύμφωνα με παρασκηνιακές πληροφορίες, είχε προκαλέσει αντιδράσεις από το περιβάλλον του περιφερειάρχη Π.Ψωμιάδη, επειδή όπως αναφέρονταν δεν είχε ενημερωθεί σχετικά. 
Σύμφωνα με την δικογραφία που υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης από την αστυνομική έρευνα προέκυψε αρχικά ότι σε  86 τουλάχιστον  περιπτώσεις χωρηγήθηκαν διπλώματα οδήγησης  είτε σε άτομα  που δεν συμμετείχαν  καν στις θεωρητικές ή πρακτικές εξετάσεις οδήγησης ή σε υποψήφιους οδηγούς που απορρίφθηκαν. Διαπιστώθηκε επίσης ότι απουσίαζαν παντελώς από το αρχείο της υπηρεσίας 102 φάκελοι, ανάμεσά τους κι αυτοί των 86 που πήραν παράνομα τα διπλώματα. Πηγές της υπηρεσίας θεωρούν πως η συνέχιση της έρευνας είναι πιθανό να αποκαλύψει και άλλες περιπτώσεις χορήγησης παράνομων διπλωμάτων.
Οι αστυνομικοί στη συνέχεια εντόπισαν τρεις υπαλλήλους  της διεύθυνσης Συγκοινωνιών που εμπλέκονταν στο κόλπο με τα πλαστά διπλώματα καθώς και δύο γιατρούς που έδιναν ψευδή πιστοποιητικά. Στο κύκλωμα επίσης συμμετείχαν επτά ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης, δύο υπάλληλοι σχολών οδηγών καθώς και ένας ιδιοκτήτης εστιατορίους ο οποίος τους τροφοδοτούσε με «πελάτες».  Στους υποψήφιους οδηγούς που πήραν τα πλαστά διπλώματα περιλαμβάνοντας και αρκετοί αλλοδαποί που μένουν στην Ελλάδα και δεν μπορούσαν να πάρουν δίπωμα γιατί στερούντων των νόμιμων δικαιολογητικών. Ετσι η ταρίφα έφτανε μέχρι και τα 3.300 ευρώ.     
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι 15+86  είναι κατά περίπτωση της απάτης, της πλαστογραφίας, της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, της χορήγησης ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων, της ψευδούς βεβαίωσης και της νόθευσης από υπάλληλο που ασκεί δημόσια υπηρεσία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου