13.12.11

ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ-ΤΟ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΥΣΙΜΟ-ΣΤΙΣ ΣΥΚΙΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ


Το τηγανέλαιο μπορεί να θερμάνει ένα… σχολείο. Στις Συκιές με πρόγραμμα του δήμου οι μαθητές  ανταλλάσσουν το τηγανέλαιο που συγκεντρώνουν από τα σπίτια τους με…πετρέλαιο.
Μαθητές του δήμου Νεάπολης-Συκεών Θεσσαλονίκης θα παραδώσουν  150 δοχεία με τηγανέλαιο, συνολικής ποσότητας 750 λίτρων, στο ΤΕΙ Κοζάνης και θα πάρουν  ίση ποσότητα πετρελαίου για να θερμανθεί ένα σχολείο, ενώ τους επόμενους μήνες θα κινείται στους δρόμους το πρώτο απορριμματοφόρο του δήμου Θεσσαλονίκης.....
το οποίο θα καταναλώνει βιοκαύσιμο από... τηγανέλαιο.
Χθες, άλλο ένα σχολείο του δήμου, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Παύλου, εντάχθηκε στο σχετικό πρόγραμμα και 37 μαθητές πήραν πεντάλιτρα πλαστικά δοχεία για να συγκεντρώσουν το τηγανέλαιο από τα σπίτια τους και να το παραδώσουν στις υπηρεσίες του δήμου.
«Κύριε εγώ θέλω πολύ να πάρω δοχείο, αλλά στο σπίτι μου δεν τηγανίζουμε τίποτε, όλα τα τρώμε ψητά. Η μαμά μου δεν τηγανίζει γιατί είναι ανθυγιεινό το τηγανητό φαγητό», είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ένα 8χρονο κοριτσάκι, το οποίο ωστόσο «δεσμεύτηκε» να πείσει τη γιαγιά της και σύντομα να πάρει ένα δοχείο για λογαριασμό της.
«Ήταν συγκινητική η ανταπόκριση των παιδιών. Γνώριζαν το πόσο σημαντικό είναι να μαζεύουν το λάδι από το τηγάνισμα και να το παραδίδουν στο δήμο για να ανακυκλώνεται και να αποδίδει ένα πολύ χρήσιμο καύσιμο, το πετρέλαιο», λέει  ο αντιδήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Ντίνος Ζωγόγιαννης.
Κάθε φορά που το πλαστικό δοχείο θα γεμίζει οι μαθητές θα το φέρνουν στο σχολείο και όταν συγκεντρωθούν όλα, θα τα παραλάβει υπηρεσία του δήμου και θα παραδώσει στο σχολείο ίση ποσότητα πετρελαίου για τη θέρμανσή του.
Την Παρασκευή μαθητές από σχολεία του δήμου θα επισκεφτούν το ΤΕΙ Κοζάνης, όπου θα παραδώσουν στο ειδικό εργαστήριο δυναμικής, με το οποίο συνεργάζεται ο δήμος, 150 δοχεία με τηγανέλαια, συνολικής ποσότητας 750 λίτρων. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Γιώργος Χαραλαμπίδης και ο καθηγητής Μηχανολογίας και Μηχανικής, Γιάννης Κάρμαλης, θα εξηγήσουν στα παιδιά τη διαδικασία επεξεργασίας των μαγειρικών ελαίων και παραγωγής πετρελαίου.
Φεύγοντας τα παιδιά θα πάρουν μαζί τους 750 λίτρα πετρελαίου, το οποίο και θα χρησιμεύσει για την θέρμανση ενός σχολείου.
Σημειώνεται ότι ο δήμος Συκεών (σήμερα Νεάπολης-Συκεών), ήταν από τους πρώτους πανελλαδικά που υλοποίησε εδώ και χρόνια το πρόγραμμα ανακύκλωσης και αξιοποίησης των μαγειρικών ελαίων, όπως επίσης και άλλες μορφές ανακύκλωσης (μπλε κάδους, κομποστοποίηση, ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, μπαταριών, κ.ά.)
Εν τω μεταξύ, την Άνοιξη του 2012 θα κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, απορριμματοφόρο του δήμου, το οποίο θα κινείται με βιοντίζελ από τηγανέλαιο. Η ιδέα παρουσιάστηκε από ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), σε ημερίδα με θέμα «Καινοτομία και Περιβάλλον: πρωτοποριακές εφαρμογές στην Ελλάδα».
Το απορριμματοφόρο αγοράστηκε τον Νοέμβριο του 2010 από το δήμο Θεσσαλονίκης και θα καίει βιοντίζελ δεύτερης γενιάς που παράγεται από το ΕΚΕΤΑ, στο πλαίσιο της πρώτης παγκοσμίως εφαρμογής καταλυτικής υδρογονοκατεργασίας σε 100% τηγανέλαιο από νοικοκυριά και επιχειρήσεις εστίασης. Συγκεκριμένα το τηγανέλαιο συλλέγεται από 23 εστιατόρια της Θεσσαλονίκης και σπίτια και στόχος είναι να παραχθούν 2 τόνοι βιοντίζελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου