22.11.11

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΟΥΒΑΡΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΖΕΟΛΙΘΟΥ ΣΤΑ ΠΕΤΡΩΤΑ ΕΒΡΟΥ



Απίστευτα πράγμα συμβαίνουν με την επένδυση του ζεόλιθου στα Πετρωτά του Εβρου. Στις 20-2011 διαβάζαμε τα εξής σε ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης:
Στα Δίκαια υπεγράφη το μεσημέρι της Παρασκευής 20/5 από το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης κ. Θύμιο Σώκο και τον εκπρόσωπο της εταιρείας "GEOVET" η σύμβαση μίσθωσης δημόσιας λατομικής έκτασης 160 στρεμμάτων του βιομηχανικού ορυκτού Ζεόλιθου που βρίσκεται στη θέση «Παλαιοχώραφα» του Δημοτικού Διαμερίσματος Πετρωτών του Δήμου Ορεστιάδας.....
Όπως τονίζουν οι ειδικοί, η μίσθωση του λατομικού χώρου θα φέρει άμεσα αναπτυξιακά αποτελέσματα στην τοπική κοινωνία με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης από την εξόρυξη και την επεξεργασία των κοιτασμάτων. Η τελική επένδυση, μετά την έναρξη λειτουργίας του λατομείου θα φθάσει σταδιακά στο ποσό των 40.000.000 €.
Σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδνίας- Θράκης κ. Θύμιος Σώκος μετά την υπογραφή της σύμβασης χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ξεχωριστή για την τοπική κοινωνία μιας και μετά από πολυετείς δυσκολίες, γραφειοκρατικές και μη, αξιοποιείται ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη του ακριτικού Έβρου σε μια κρίσιμη περίοδο τόσο για την περιοχή όσο και τη χώρα.
Ο κ. Σώκος ευχαρίστησε τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Θεόδωρο Πάγκαλο για τη συμπαράσταση στην τελεσφόρηση της όλης προσπάθειας καθώς επίσης και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του Έβρου, την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Να σημειωθεί ότι σήμερα οι ανάγκες της χώρας σε ζεόλιθο υπολογίζονται σε τουλάχιστον 100.000 τόνους και καλύπτονται αποκλειστικά από εισαγωγές από γειτονικές χώρες.

Η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου
Γεωργία Νικολάου
σε δηλώσεις της τόνισε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική στιγμή για την περιοχή καθώς μια επένδυση τέτοιου είδους θα λάβει χώρα. «Αυτός ο ακριτικός, πανέμορφος τόπος, τα Πετρωτά, έκρυβε στα σωθικά του πραγματικό «χρυσό» που για πολλά χρόνια παρέμενε αναξιοποίητος. Ο ζεόλιθος είναι ένα από τα σπουδαιότερα ορυκτά, με πολλές χρήσεις στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στο περιβάλλον. Το δικό μας μάλιστα κοίτασμα παρουσιάζει ιδιαίτερο παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς σημειώνει καθαρότητα που αγγίζει και το 94%. Δέσμευση όλων αποτελεί ο σεβασμός στο περιβάλλον. Θεματοφύλακες θα πρέπει να είναι οι κάτοικοι του χωριού, της περιοχής.»
Η παραγωγή του λατομείου σε πλήρη ανάπτυξη όχι μόνο θα καλύψει τις εγχώριες ανάγκες αλλά θα δώσει τη δυνατότητα ώστε να υπάρξει και εξαγωγική δραστηριότητα σε τρίτες χώρες. Στην περιοχή των Πετρωτών του Έβρου το ορυκτό αυτό παρουσιάζει μια εξαιρετική ιδιαιτερότητα. Σύμφωνα με επιστημονικές αναλύσεις είναι πολύ μεγάλης καθαρότητας, πράγμα που το καθιστά μοναδικό και ασυναγώνιστο στην ελληνική αλλά και τη διεθνή αγορά.
Στην υπογραφή της σύμβασης που πραγματοποιήθηκε στο Παλαιό Δημαρχείο Δικαίων παρέστησαν οι βουλευτές Έβρου κ.κ. Ελένη Τσιαούση και Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, ο Δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Δημήτρης Μουζάς, η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Γεωργία Νικολάου, εκπρόσωποι της α΄βάθμιας αυτοδιοίκησης και αιρετής Περιφέρειας, τοπικών φορέων, στελέχη των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης, κάτοικοι των Πετρωτών (όπου και βρίσκεται ο λατομικός χώρος ) και πλήθος πολιτών.
Αυτά τον Μάιο γιατί ακολούθησε απόφαση του υφυπουργού ΥΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη που  έκρινε άκυρη την σύμβαση.
Η σύμβαση της απευθείας ανάθεσης στην εταιρεία “Αλεξανδρίδης & ΣΙΑ Ο. Ε.”, κρίθηκε με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και ειδικότερα του υφυπουργού, Γιάννη Μανιάτη, άκυρη, λόγω μίας σειράς διατάξεων, δεκαπέντε στον αριθμό, αλλά και λόγω προηγούμενων απορριπτικών για την εταιρεία αποφάσεων της γενικής γραμματείας της Περιφέρειας Α. Μ. Θ.  Στην πολυσέλιδη απόφαση ακύρωσης της σύμβασης, αναφέρπνταν, μεταξύ άλλων, ότι με έγγραφο του υφυπουργού Περιβάλλοντος, της 21ης Δεκεμβρίου 2010, “διαβιβάστηκαν στην αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι σχετικές μελέτες και τα σχεδιαγράμματα του ΙΓΜΕ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού (και όχι ανάθεσης) για τη μίσθωση του εν λόγω δημόσιου λατομικού χώρου».
Σήμερα είχαμε συνέχεια. Την άμεση προκήρυξη Διεθνούς Πλειοδοτικού Διαγωνισμού για την εκμίσθωση του λατομικού χώρου του κοιτάσματος Ζεολίθων της περιοχής Πετρωτών Νομού Έβρου, ζήτησε με έγγραφό του προς τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας και Θράκης, Ευθ. Σώκο, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης. Στο έγγραφο τονίζεται ιδιαίτερα ότι μετά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), το έγγραφο του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και την ομόφωνη και διαχρονική θέση των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής περί αποκλεισμού της διαδικασίας της απευθείας ανάθεσης, απαιτείται η άμεση προώθηση και ολοκλήρωση της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της χώρας και της μεγάλης σπουδαιότητας της παραπάνω επένδυσης που σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις που έχουν γίνει στην τοπική κοινωνία , το ύψος της μπορεί να ανέλθει στα 40 εκ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου