14.11.11

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ Μ.ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Μακριά από τα σενάρια που στήνουν και διαρρέουν οι των…μυστικών υπηρεσιών και κάποιοι δημοσιογράφοι των καναλιών.




Κάτω από τη μύτη των υπαλλήλων της ελληνικής  διπλωματικής αποστολής στα Σκόπια, στο κέντρο της πόλης,   κινούνταν  ο καταζητούμενος Μάκης Ψωμιάδης-διέμενε μάλιστα σε διαμέρισμα στον ίδιο δρόμο με αυτόν της  ελληνικής Πρεσβείας μόλις 200-300 μέτρα από αυτή-και τελικά το πλήρωσε. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε εξασφαλίσει «πλάτες» από κύκλωμα το οποίο είχε σημαντικές προσβάσεις στον κυβερνητικό μηχανισμό(ΠΓΔΜ)  και έτσι κινούνταν με… προκλητική άνεση, με μόνη «κάλυψη» το ξυρισμένο μουστάκι και τα κοντά κομμένα μαλλιά, με την πραγματική γκρίζα απόχρωσή τους. Επίσης είχε κόψει-τουλάχιστο δημόσια-το κάπνισμα του γνωστού πούρου, κάτι που σίγουρα δεν θα περνούσε απαρατήρητο στη γειτονική χώρα....
Παρόλα αυτά ολόκληρος Ψωμιάδης δεν μπορούσε να μην γίνει αντιληπτός. Αρκετοί  ήταν αυτοί που τον είχαν αναγνωρίσει τις τελευταίες ημέρες και οι σχετικές πληροφορίες είχαν περιέλθει τόσο στους υπαλλήλους της πρεσβείας όσο  και του ελληνικού γραφείου τύπου. Στα Σκόπια οι αρχές ασφαλείας συνεχίζουν να λειτουργούν με τις επιδόσεις του παρελθόντος και έτσι θεωρείται το λιγότερο απίθανο να μην είχαν εντοπίσει τον 55χρονο Ελληνα καταζητούμενο αυτό το διάστημα.
Ολα εκείνα επίσης  με…πράκτορες να τον παρακολουθούν κλπ με καταγραφές συνομιλιών και εντοπισμού του που εμφανίσθηκαν να διαρρέουν από αστυνομικές πηγές στην Ελλάδα αποδεικνύονται μακράν του πραγματικού, χωρίς αυτό να σημαίνει οι αρμόδιες ελληνικές αρχές δεν είχαν δραστηριοποιηθεί.
Τα πραγματικά γεγονότα όμως εξελίχθηκαν πολύ πιο απλά και η μοιραία μέρα για τον Μ.Ψωμιάδη υπήρξε η περασμένη Τετάρτη και αυτό γιατί έπεσε απρόσμενα πάνω στον… κατάλληλο άνθρωπο, προκαλώντας την τύχη του.
Σε μικρή απόσταση από το Ελληνικό Γραφείο Συνδέσμου(έτσι ονομάζεται η ελληνική πρεσβεία) τον είδε να περνά και τον αναγνώρισε  το νούμερο δύο στην τάξη στην ελληνική διπλωματική αποστολή στην ΠΓΔΜ. Ο Στ.Γ. δεν είχε καμία αμφιβολία ότι επρόκειτο για τον καταζητούμενο από τις ελληνικές αρχές αλλά και την Ιντερπολ και ενημέρωσε τον αστυνομικό σύνδεσμο της Ελλάδας στην γειτονική χώρα.
Δύο υπάλληλοι  ακολούθησαν ψύχραιμα  τον Μ.Ψωμιάδη και τον είδαν να κινείται άνετα στην οδό Λενίνοβα, όπου βρίσκεται η πρεσβεία και τον  κάθετο δρόμο της Μπουλεβάρ Παρτιζάνσκι-Οχρίδα,  να μπαίνει σε κάποια καταστήματα και να καταλήγει στην άλλη πλευρά της Λενίνοβσκα, όπου  μπήκε σε μια  πολυκατοικία. Ο αστυνομικός σύνδεσμος την ίδια ώρα ειδοποιούσε το γραφείο της Ιντερπολ στα Σκόπια και τις αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ.
Λίγη ώρα αργότερα στηνόταν μια αστυνομική επιχείρηση και πάνοπλοι αστυνομικοί συνελάμβαναν τον Ελληνα καταζητούμενο ενώ έβγαινε από την πολυκατοικία,  σε ένα διαμέρισμα της οποίας όπως προέκυψε είχε βρει καταφύγιο   τις τελευταίες εβδομάδες ο Μ.Ψωμιάδης.
Ετσι δεν προκύπτουν από πουθενά οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν ότι η σύλληψή του έγινε ενώ απολάμβανε αμέριμνος τον καφέ του στο καφέ-μπαρ  «Μπαστιόν». Το τελευταίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την είσοδο της πολυκατοικίας όπου διέμενε και συνελήφθη ο Ψωμιάδης. Μάλιστα ο καταζητούμενος δεν έφερε καμία αντίδραση και περιορίστηκε να δείξει μόνο την αστυνομική του ταυτότητα, πριν τον επιβιβάσουν στο όχημα της αστυνομίας και τον μεταφέρουν. Είναι χαρακτηριστικό πως ούτε τα γκαρσόνια του «Μπαστιόν» αντελήφθησαν τίποτα παρά το γεγονός ότι ο Μ.Ψωμιάδης εδώ και δύο περίπου εβδομάδες –όσο υπολογίζεται ότι βρήκε και καταφύγιο στο διαμέρισμα της οδού Λενίνοβα-ήταν τακτικός τους πελάτης. Και δεν μπορούσαν να τον ξεχάσουν αφού ο γενναιόδωρος «γκρτσκι» άφηνε πάντα μεγάλο πουρμπουάρ.
Πολλά ερωτηματικά δημιουργεί το γεγονός ότι Μ.Ψωμιάδης είχε καταφύγει σε ένα διαμέρισμα μιας πολυκατοικίας που βρισκόταν μόλις 200-300 μέτρα από την ελληνική πρεσβεία και πολύ λιγότερα μέτρα  από το ελληνικό γραφείο τύπου στο κέντρο της πόλης των Σκοπίων  και κυκλοφορούσε δημόσια, ενώ θα πρέπει να γνώριζε καλά ότι σ΄αυτή την περιοχή  κινούνται καθημερινά πολλοί Ελληνες.
Ο ίδιος διέθετε μόνο ελληνική αστυνομική ταυτότητα και όχι διαβατήριο- οι Ελληνες πολίτες μπορούν να  επισκεφτούν της ΠΓΔΜ μόνο με την αστυνομική του ταυτότητα- ενώ ανεξαρτήτως όσων λέχθηκαν, θα μπορούσε να περάσει στη γειτονική περιοχή από πολλά σημεία της μεθορίου της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ αφού σήμερα η φύλαξη είναι ουσιαστικά υποτυπώδης και στις δύο πλευρές. Αντίθετα για όλα τα άτομα, ακόμη και αυτά που πάνε στα καζίνο στη Γεύγελη, γίνεται έλεγχος μέσω κομπιούτερ στα διαβατήρια-ταυτότητες από τους αστυνομικούς τόσο της Ελλάδας όσο και της  ΠΓΔΜ, μάλιστα οι τελευταίοι τον συνοδεύουν κάθε φορά με την έκδοση ενός ξεχωριστού δελτίου. Αλλωστε ο Μ.Ψωμιάδης έχει πολλές προσβάσεις στα Σκόπια τόσο από το χώρο του ποδοσφαίρου που δεν είναι πάντα και τόσο αγαθός(ποδοσφαιριστές και παράγοντες) αλλά και επιχειρηματίες τόσο Ελληνες που δραστηριοποιούνται εκεί όσο και της γειτονικής χώρας.
Ερωτηματικά προκαλεί αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία από τις αρχές της της ΠΓΔΜ ότι ο Μ.Ψωμιάδης εισήρθε…νόμιμα στη χώρα. 
Οπως γίνεται σε όλες τις παρόμοιες αστυνομικές επιχειρήσεις στην ΠΓΔΜ όλη η σύλληψη  του Μ.Ψωμιάδη έχει καταγραφεί με κάμερα από  την αστυνομίας, όπως και όλες οι φάσεις που ακολούθησαν μέχρι να οδηγηθεί στο ανακριτή-δικαστή που αποφάσισε την προφυλάκισή του για τις επόμενες 40 μέρες και οδηγηθεί στις φυλακές. Οι αρχές της ΠΓΔΜ τηρώντας το τυπικό του νόμου δεν αποκάλυψαν δημόσια σε καμία φάση το όνομα του συλληφθέντα.

Ο Μ.Ψωμιάδης με ισχυρή αστυνομική συνοδεία οδηγήθηκε και κρατείται από το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στο φυλακές της Σούτκα, μια περιοχή έξω από τα Σκόπια, όπου κατοικούν κυρίως τσιγγάνοι και όπου γυρίσθηκε η περίφημη ταινία του Εμίλ Κουστουρίτσα «Ο καιρός των τσιγγάνων». Συγγενικά του πρόσωπα έφτασαν από την Πέμπτη στα Σκόπια για να τον επισκεφτούν στις φυλακές αλλά αυτό δεν έγινε δυνατό-υπάρχει συγκεκριμένη μέρα-και ο μόνος που μπορεί και τον επισκέπτεται είναι  ο συνήγορός του. Αναφορικά με τα περί πολιτικού ασύλου οι πληροφορίες μεταδόθηκαν από έναν δημοσιογράφο της Ουτρίνσκι Βέσνικ, που θεωρείται  από τους έγκυρους δημοσιογράφους της χώρας του, αλλά διαψεύδονται από τους συνηγόρους στην Ελλάδα του Μ.Ψωμιάδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου