20.11.11

«ΞΕΦΟΥΣΚΩΣΕ» Ο ΙΡΛΑΝΔΟΣ «ΣΑΜΑΡΑΣ»

Μια «φούσκα» και όπως λέμε στην Ελλάδα «τζάμπα μάγκας»,  αποδείχθηκε ο Ιρλανδός «Σαμαράς» τον οποίο ο πρόεδρος της Ν.Δ. και η ηγεσία της Ν.Δ. τον πρόβαλαν ως σημαία και πρότυπο γιατί σήκωσε το ανάστημά του στις Βρυξέλες και επέμεινε μόνος του σε ένα μείγμα πολιτικής ανάπτυξης.
Δείτε τι έγραφαν οι «γαλάζιας» έμπνευσης αρθρογράφοι για τον Εντα Κένι:
«Σε αντίθεση με τον Ελληνα γιεσμέν , ο  νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ιρλανδίας αρνήθηκε να εναρμονίσει την φορολογική πολιτική της χώρας του σύμφωνα με το συμφέρον των Γαλλογερμανών  με αποτέλεσμα να μην δοθεί στην Ιρλανδία η όποια μείωση αποφασιστεί για την χώρα μας. Παρά τις προθέσεις του Ιρλανδού πρωθυπουργού να σχηματίσει ένα κοινό μέτωπο με τον ΓΑΠ ο τελευταίος συμμετείχε με τους υπόλοιπους ομολόγους του σε έναν άκομψο αποκλεισμό του Εντα Κένι κατά την χθεσινή συνεδρίαση…».(Μάρτιος 2011)
«Είχα τη χαρά να συζητήσω με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό της Ιρλανδίας κ. Έντα Κένι και να τον συγχαρώ για τη μεγάλη του εκλογική νίκη. Οι δυο χώρες μας αντιμετωπίζουν ένα πολύ μεγάλο οικονομικό πρόβλημα. Και οι δυο χώρες μας, αντιμετωπίζουν από ένα μνημόνιο, το οποίο δε λύνει τα προβλήματά τους» τόνισε ο κ. Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με τον Ιρλανδό πολιτικό.
Στη συνέχεια, συμπλήρωσε, ρίχνοντας και το καρφί του στην ελληνική κυβέρνηση: «Η Ιρλανδία, όμως, έβαλε μπροστά για ανάπτυξη. Ξεκίνησε τη μάχη της. Εμείς έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω. Δεν έχουμε καν ξεκινήσει τη δική μας μάχη για ανάπτυξη. Εύχομαι αυτό να γίνει γρήγορα. Άλλη λύση δεν υπάρχει»(Δηλώσεις Σαμαρά 4-3-2011).
Τι προκύπτει σήμερα για την Ιρλανδία 8-9 μήνες αφότου ανέλαβε την πρωθυπουργία ο «μάγος» Ιρλανδός «Σαμαράς». Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας παραδέχετα ότι καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις στον προϋπολογισμό και ότι θα απαιτηθούν νέα μέτρα. 
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι είχε πάει στο...
Βερολίνο την περασμένη Τετάρτη και συναντήθηκε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.  Εν μέσω σφοδρών επικρίσεων, εξαναγκάστηκε την Παρασκευή στην ιρλανδική βουλή να παραδεχθεί ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης ΕΕ-ΔΝΤ. 
Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση, ο πρωθυπουργός Έντα Κένι τόνισε πως στα νέα μέτρα περιλαμβάνονται αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, νέες περικοπές δημοσίων εξόδων, αύξηση φόρων και περαιτέρω μείωση κοινωνικών παροχών. 
Ολα αυτά τα στοιχεία μάλιστα δημοσιοποιήθηκαν πρώτα από το… Βερολίνο δίχως να έχει προηγουμένως ενημερωθεί το κοινοβούλιο της Ιρλανδίας και το γεγονός αυτό  προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση, αλλά και τα ΜΜΕ. 
Τώρα οι αναλυτές εκτιμούν πως η ανάγκη λήψης νέων μέτρων καταδεικνύει ότι η περίφημη ανάκαμψη της ιρλανδικής οικονομίας ήταν «πυροτέχνημα». 
Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν κατάρρευση του εμπορικού ισοζυγίου, μετά την ανάκαμψή του τον Σεπτέμβριο. Αιτία η επιδεινούμενη κρίση στην Ευρωζώνη, όπου εξάγεται το μεγαλύτερο μέρος των φαρμακευτικών και ηλεκτρονικών προϊόντων στα οποία εξειδικεύεται η Ιρλανδία. Θεωρείται βέβαιο, επίσης, πως η αύξηση του ΦΠΑ θα προκαλέσει φυγή των καταναλωτών στην Β. Ιρλανδία. Εξάλλου, επιπλέον μέτρα θα οδηγήσουν σε νέο κύμα αστέγων, την ίδια ώρα που η επίταξη κατοικιών έχει γίνει «εθνικό σπορ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου