31.10.11

TΑ "ΑΝΤΙΣΥΣΤΗΜΙΚΑ" ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ- ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ "ΘΥΡΑ 4"

Τα «αντισυστημικά» φαινόμενα που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στα γήπεδα, με μια προσπάθεια παρέμβασης στα πολιτικά δρώμενα των οπαδών των ομάδων, ακόμη και με ακραίες μορφές, εξέπληξαν πολλούς και προβληματίζουν. Από την εποχή της αθωότητας της δεκαετίας του ΄70, των χούλιγκαν και του εθνικιστικού αμοκ στην δεκαετία του ΄90, η σημερινή εικόνα έχει σαφώς πολιτικά χαρακτηριστικά,  με εκφάνσεις που έχουν όχι μόνο αντικυβερνητική μορφή αλλά και  προβάλλουν συχνά και μια συνολική αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος...

Οι σχέσεις φιλάθλων-οπαδών των ομάδων με την αστυνομία δεν είναι οι καλύτερες τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα, ενώ το σύνθημα «μπάτσοι-γουρούνια- δολοφόνοι»,  που ξεκίνησε την μεταπολιτευτική περίοδο από μια μερίδα οπαδών της Αριστεράς, πέρασε με τα χρόνια στα γήπεδα και υιοθετήθηκε από τους χούλιγκανς, στις συχνές  συγκρούσεις τους με τους αστυνομικούς.
Αν κανείς τα προηγούμενα χρόνια επιχειρούσε να ανιχνεύσει κάποια πολιτική ταυτότητα στους λεγόμενους  χούλιγκανς των γηπέδων,  μάλλον θα κινούνταν περισσότερο σε μια ανάγνωση ακροδεξιά. Συνθήματα και εκδηλώσεις που είχαν περισσότερο απολίτικο χαρακτήρα ενώ τα όποια «πολιτικά» μέτωπα κινούνταν με ακραίο τρόπο στον άξονα των διαφορών και αντιπαραθέσεων που προέκυπταν με Τουρκία(κυπριακό), Αλβανία,  ΠΓΔΜ κλπ
Όταν άρχισε να ξεφτίζει η εθνικιστική παραζάλη της δεκαετίας του ’90 έκανε την εμφάνισή της δειλά-δειλά με πρώτο τον ΠΑΟΚ  και η…Αριστερά και  κυρίως με όρους  εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
Ο Τσε Γκεβάρα εμφανίστηκε στην Τούμπα  και αργότερα με την σύλληψη των μελών της οργάνωσης 17 Νοέμβρη τα πρώτα χρόνια της περασμένης δεκαετίας σηκώθηκαν και πανό συμπαράστασης, όπως εκείνο το «Λευτεριά στον Γ.Σερίφη».
Η περίπτωση  του ΠΑΟΚ και  οι εξελίξεις στον περίφημο Σύνδεσμο Φίλων του ΠΑΟΚ  «Θύρα 4» αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα  αυτής της πορείας. Από την εποχή της ποδοσφαιρικής αθωότητας όταν ιδρύθηκε ο σύνδεσμος το 1976-τη χρονιά που ο ΠΑΟΚ στέφονταν πρωταθλητής Ελλάδας παίζοντας την καλύτερη μπάλα κόντρα σε όλο το σύστημα κάνοντας μια…επανάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο-έτρεξε πολύ νερό στο αυλάκι μέχρι να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση όπου στη δημόσια συμπεριφορά των μελών του έχει προστεθεί και ο αντισυστημικός χαρακτήρας με πολιτικά χαρακτηριστικά(καλυμμένα) που παραπέμπουν στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά.
Το «Μπάτσοι-γουρούνια-δολοφόνοι» που δέσποζε  μέχρι πριν λίγο καιρό πρωτοσέλιδα στην εφημερίδα «Θύρα 4» του συνδέσμου άλλαξε και έγινε « Προδότες πολιτικοί θα έχετε το τέλος του Καντάφι».
Πριν από την «έκρηξη» που έγινε την Κυριακή(23-10) σε πολλά γήπεδα και το πανώ που σηκώνονταν στην Τούμπα με απαξιωτική αναφορά στους πολιτικούς τους οποίους χαρακτήριζε ως «λαμόγια» την προηγουμένη στην ηλεκτρονική εφημερίδα της «Θύρας 4» σηκώνονταν ως ανακοίνωση του συνδέσμου μια ανακοίνωση η οποία προκαλεί πολλούς προβληματισμούς και ερωτηματικά, αφού καλούσε τον κόσμο σε ένοπλη αντίσταση, όπως ήταν και ο τίτλος της.
«Το πρόβλημα της χώρας δεν έχει χρώμα πολιτικό, ούτε παραταξιακό, είναι συστημικό» ανέφερε  και προστίθονταν ότι η κοινοβουλευτική δημοκρατία της οικογενειοκρατίας, των πολιτικών  κλπ χρεωκόπησε και πρέπει να αλλάξει.
Αφού περιγράφονταν μια σειρά σκανδαλώδεις υποθέσεις αναφέρονταν ότι το σύστημα δεν μπορεί να αλλάξει στα πλαίσια της «νομιμότητας» και ότι η νομοθετική, η εκτελεστική και η δικαστική εξουσία αντί να ελέγχονται, θα εξακολουθούν να εμπλέκονται και να αλληλοπροστατεύονται για τη διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι εν είδη πολιτικής οργάνωσης η «Θύρα 4» ασκεί έντονη κριτική και βγαίνει από τα Αριστερά στο…ΠΑΜΕ, παίρνοντας ουσιαστικά θέση για τα γεγονότα της Αθήνας.
«Επειδή οι ¨νόμιμες¨ αλλαγές του συστήματος δεν προβλέπονται, μένει μόνο η οδός  της ¨παρανομίας¨. Κάθε τέτοια  ενέργεια ονομάζεται ως ¨στάση¨, ¨εξέγερση¨, ¨επανάσταση¨ κλπ Οι εξεγέρσεις όμως δεν είναι ούτε νόμιμες ούτε παράνομες. Είναι δίκαιες καθώς το δίκαιο είναι μ΄αυτόν που εξεγείρεται.. Αρα ο κόσμος που θα εξεγερθεί δεν πρέπει να υπολογίζει τι είναι νόμιμο και τι παράνομο, όπως κάνουν τα ΜΜΕ και φορείς τύπου ΠΑΜΕ, που θέλουν να μας πείσουν ότι η  εξέγερση φτάνει μέχρι τα όρια της απεργίας και της ειρηνικής διαδήλωσης» αναφέρεται και προστίθεται ότι γι’ αυτούς φτάνει μέχρι «τη βία και την ένοπλη δράση».
Οι συντάκτες αυτής της «θερμής» ανακοίνωσης παραδέχονται ότι αυτά που λένε μπορεί να ακούγονται ακραία, όμως συγκρίνουν τους «σημερινούς προδότες του κοινοβουλίου»-αυτοί που ψήφισαν το μεσοπρόθεσμο και οι πολιτικοί που έφεραν την κατάσταση μέχρι εδώ- με τους συνεργάτες των εχθρών της κατοχής,  λέγοντας πως η τιμωρία τους όπως προβλέπεται και στις περιπτώσεις της εσχάτης προδοσίας,  είναι η εκτέλεση!.
 «Δικαίωμα στην ελπίδα θα έχουμε όταν οι φωνές γίνουν μολότωφ, τα γιαούρτια σφαίρες και τα αυγά καλάνσικοφ», αναφέρεται στο υστερόγραφο,  ενώ καλούν σε…παγίδευση των αυτοκινήτων τους.
Η έκρηξη αυτή της Θύρας 4 φαίνεται πως αποτελεί και αποτέλεσμα μια βεντέτας που ξεκίνησε μετά την επέμβαση των ΜΑΤ κατά οπαδών του ΠΑΟΚ ,  στον αγώνα που έγινε πριν λίγες εβδομάδες στη Νέα Σμύρνη μεταξύ Πανιωνίου και της ομάδας της Θεσσαλονίκης.
Μετά από τα γεγονότα εκείνα ο Σύνδεσμος «Θύρα 4» αντέδρασε έντονα με μία υβριστική, χουλιγκάνικης έμπνευσης ανακοίνωση από το παρελθόν,  στην οποία δεν περιορίσθηκε να επιτεθεί μόνο κατά των υπουργών κ.κ. Παπουτσή και Γερουλάνου αλλά στράφηκε με τρόπο χυδαίο και κατά του  ίδιου του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου και της ...μάνας του. Η χυδαιότητα εκείνη συνεχίσθηκε στον αγώνα του ΠΑΟΚ με την ιρλανδική Σάμροκ Ρόβερς, όταν ένα μεγάλο μέρος της Τούμπας φώναζε εν χορώ το προσβλητικό σύνθημα για την…μάνα του πρωθυπουργού.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΠΑΟΚ «ΘΥΡΑ 4»
Ως κομβικό σημείο για την σημερινή εξέλιξη του Συνδέσμου περιγράφεται η γενική συνέλευση που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2007 και η οποία περιγράφεται ως αλλαγή σελίδας. Η επιστροφή και η ενεργοποίηση μιας φουρνιάς παλιών μελών στα γραφεία της Παλαιών Πατρών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, συνοδεύτηκε με το άνοιγμα σε μια πλατιά μάζα 17χρονων και 18χρονων οπαδών που έδωσαν το νέο δυναμικό αίμα. Ο Σύνδεσμος αλλάζει λειτουργία και ναι μεν υπάρχει το Δ.Σ. όμως οι αποφάσεις παίρνονται από όλους. Γίνεται λόγος για αρχές…αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης των ενεργών μελών και ο Σύνδεσμος αναπροσαρμόζει την λειτουργία του στις σημερινές απαιτήσεις, όπως λέγεται.
Μέσα σ΄αυτό το πλαίσιο γίνονται πορείες προς τις φυλακές, όπου κρατούνται  μετά την καταδίκη τους οπαδοί του ΠΑΟΚ, ενώ πρόσφατα στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση από δεκάδες άτομα προκειμένου να τους προμηθεύσουν με κινητά τηλέφωνα, αλλά οι πληροφορίες έφτασαν στη αστυνομία η οποία και τους συνέλαβε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου