Του ΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
noikonomou@ekdotiki.gr
«Ασ' το για αργότερα». O Xρήστος δεν πίστευσε στα αφτιά του, όταν πρόσφατα προσήλθε στην εφορεία για να πληρώσει το τέλος αλληλεγγύης. Βλέπετε, είναι ένας συνειδητοποιημένος αστός της Θεσσαλονίκης και ένας από τους λίγους Ελληνες που στις εποχές των παχιών αγελάδων έκανε σωστά το κουμάντο του. Ετσι σήμερα ακόμη αντέχει....

Αντέχει γιατί δεν αγόραζε Πόρσε Καγέν, δεν ψώνιζε με δανεικά και πιστωτικές κάρτες, ενώ διαθέτει μόνον ένα ακίνητο. Ετσι, πριν από μερικές εβδομάδες δεν περίμενε να του έρθει το ραβασάκι από την εφορεία. Μπήκε στο σάιτ του υπουργείου Οικονομικών, είδε πόσο είναι το τέλος που του αναλογεί και πήγε στη ΔΟΥ για να το πληρώσει.
Υπολόγισε βέβαια χωρίς τον ξενοδόχο, δηλαδή το μεγαλείο του ελληνικού Δημοσίου. «Αφού δεν έχετε λάβει ειδοποίηση, δε χρειάζεται να το πληρώσετε τώρα», του είπε ο υπάλληλος......


Το παράδειγμα είναι ενδεικτικό της σημερινής κατάστασης στην Ελλάδα. Και μάλιστα για δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με τον οχαδερφισμό που διακατέχει μεγάλη μερίδα των δημόσιων υπαλλήλων, που θεωρούν ότι το κράτος έχει αντοχές. Πρόκειται ουσιαστικά για μια στάση κριτικής υποστήριξης του κινήματος «δεν πληρώνω», την οποία έχουν ενστερνιστεί διάφορα κομμάτια της κοινής γνώμης στην Ελλάδα.
Ο άλλος λόγος έχει να κάνει με τη στάση της αστικής τάξης της χώρας, που πάντοτε αποτελούσε το πεφωτισμένο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Είναι η τάξη που έβαλε αποφασιστικά πλάτη για την εδραίωση της Δημοκρατίας (1974), την είσοδο της χώρας στην ΕΟΚ (1979), την ομαλή εναλλαγή στην εξουσία (1981) και την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ το 2001.
Αυτή η αστική τάξη φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα έχει χάσει τη μιλιά της. Δεν παρεμβαίνει συχνά σε κρίσιμα ζητήματα της χώρας, όπως το πανεπιστημιακό άσυλο, αλλά και σε θέματα που την αφορούν άμεσα, όπως η υπεράσπιση της έννοιας της ατομικής ιδιοκτησίας. Γιατί τι άλλο αποτελεί για ένα συνειδητό αστό η πληρωμή φόρων (που αφορούν την ακίνητη περιουσία του) παρά προστασία αυτών που απέκτησε μετά κόπων και βασάνων; Κι όμως, για το τέλος ακινήτων δεν υπήρξε υποστήριξη.
Αρα σωστά αναρωτιούνται κάποιοι: Πού και γιατί κρύβονται οι αστοί;
Agelioforos.gr