26.10.11

ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡA





Του Ερρίκου Μπαρτζινόπουλου

Δεν ξέρουμε ακόμη αν θα υπάρξει απόψε συμφωνία ή αν θα χρειαστεί κι άλλη αναβολή για ν' αποδώσουν οι γαλλογερμανικές διαπραγματεύσεις, αλλά όταν επιτέλους καταλήξουν, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με υποχρεώσεις που θα μας συντροφεύουν για μία δεκαετία τουλάχιστον. Θα είναι, όμως, μια απόφαση που, όπως σύσσωμη η αντιπολίτευση υποστηρίζει εδώ και καιρό, η κυβέρνηση δεν διαθέτει τη λαϊκή στήριξη για να την πάρει μόνη της. Aρα αν η κυβέρνηση κινηθεί σύμφωνα με τη δήλωση Βενιζέλου, ουσιαστικά θ' ανταποκρίνεται και στο αίτημα της αντιπολίτευσης.


Οτι υποκρύπτει πολιτική υστεροβουλία η επιλογή της αυξημένης πλειοψηφίας των 180 βουλευτών είναι προφανέστατο. Καιρός ήταν, όμως, να συμβεί κι αυτό. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση και η Κοινοβουλευτική της Ομάδα έχουν σηκώσει το βάρος των αποφάσεων για την αποτροπή της χρεοκοπίας. Οι άλλοι ή θέλουν τη χρεοκοπία ή υποδύονται τους σκληρούς και αδιάλλακτους έχοντας τη σιγουριά της ψήφου των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.





Τώρα θα υποχρεωθούν να καταστούν συνυπεύθυνοι των όποιων εξελίξεων.

Δύο θα είναι οι λύσεις στην περίπτωση των 180 βουλευτών και θα εξαρτώνται πλέον και οι δύο από τον Α. Σαμαρά και τη ΝΔ. Ή θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία και θ' αρχίσει η εφαρμογή της ή θα την καταψηφίσουν και θα πάμε σε εκλογές. Ανεπιθύμητη η πρώτη λύση για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί θα τσαλακωθεί το αντιμνημονιακό του κύρος, αλλά δεν ξέρω πόσο επιθυμητή είναι και η δεύτερη, μια και αν έλθει στην εξουσία, όπως φιλοδοξεί, θα πρέπει εκείνος να διαχειριστεί τη συμφωνία που θα έχει ήδη καταψηφίσει.

Δεν θα προχωρήσω τις σκέψεις μου στα όσα είναι ενδεχόμενο να συμβούν, γιατί απεχθάνομαι τη σεναριολογία, αλλά το βέβαιο είναι ότι για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η κρίση, η μπάλα θα βρίσκεται στο γήπεδο της Νέας Δημοκρατίας και θα είναι αυτή που θα σηκώσει την ευθύνη των όποιων εξελίξεων. Από μια άποψη δεν είναι καθόλου κακό αυτό. Δεν θα είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ που θα βγάζει μονίμως τα κάστανα από τη φωτιά και η Νέα Δημοκρατία που θα επωφελείται. Καιρός είναι να δούμε και τον Σαμαρά στα δύσκολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου