3.1.12

K. ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ: ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΚΑΙ ΕΜΕΙΝΕ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ


Στις εκδηλώσεις που έγιναν τον περασμένο Σεπτέμβριο για τα 20 χρόνια από την ανεξαρτησία του κράτους της ΠΓΔΜ ο εθνικιστής πρωθυπουργός Ν.Γκρούεφσκι και το VMRO-DPMNE έκαναν ότι μπορούσαν για να βγάλουν από το «κάδρο»  τον Κίρο Γκλιγκόροφ, ως τον πολιτικό που αναλαμβάνοντας  πρώτος πρόεδρος της χώρας ηγήθηκε με επιτυχία στις κρίσιμες στιγμές της διάλυσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας το 1991.....
στην προσπάθεια για τη δημιουργία της σημερινής κρατικής οντότητας.  Αντίθετα επιχειρούσαν να τοποθετήσουν στη θέση αυτή τον Νίκολα Κλιούσεφ πρωθυπουργό της χώρας μέχρι τον Αύγουστο του 1992. Έναν πολιτικό που χρόνια αργότερα προσχώρησε στο VMRO-DPMNE,  χωρίς να έχει με τίποτα το ανάστημα του Κ.Γκλιγκόροφ.
Από τότε  έχει τρέξει πολύ νερό στον μύλο της ΠΓΔΜ. Ο τότε βασικός αντίπαλος της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης(το κόμμα του Γκλιγκόροφ), ο Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, ηγέτης του εθνικιστικού VMRO-DPMNE και μετέπειτα πρωθυπουργός της χώρας, έγινε  εδώ και πολλά χρόνια ιδεολογικός και πολιτικός αντίπαλος του ίδιου του κόμματός του, καταγγέλοντας τον εξαρχαϊσμό του Ν.Γκρούεφσκι.
Η πίεση όμως που ασκούσε τότε  η εθνικιστική αντιπολίτευση του Γκεοργκίεφσκι ήταν το επιχείρημα που επικαλούνταν ο Κ.Γκλιγκόροφ όταν η ελληνική πλευρά του καταλόγιζε ότι έπαιζε το παιχνίδι των εθνικιστών και δεν προχωρούσε σε υποχωρήσεις, ώστε να υπάρξει  συμβιβασμός στο θέμα της ονομασίας.
Καλύπτοντας  εκείνα τα γεγονότα από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90  βρεθήκαμε αρκετές φορές στις συναντήσεις  που είχε  ο  τότε πρόεδρος της ΠΓΔΜ με Ελληνες δημοσιογράφους. Σ΄αυτές προσπαθούσε να δείχνει ότι  παίρνει υπόψη του τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού, δίνοντας μια εντελώς διαφορετική εκδοχή για την εθνική προέλευση των κατοίκων της χώρας του από τους σημερινούς εθνικιστές του Γκρούεφσκι. Μιλούσε για την σλαβική  προέλευση τους  λέγοντας  ότι έφτασαν στην περιοχή τον 6ο αιώνα. Θεωρούσε όμως ότι ήταν δικαίωμά τους να αποκαλούνται Μακεδόνες με την έννοια ότι ζουν επί  τόσους αιώνες σε μια περιοχή που ονομάζεται Μακεδονία. Πολλοί τότε τον αποκαλούσαν  ως «αλεπού» για τους ελιγμούς του.  Είναι γεγονός πάντως ότι υπήρξε ένα μεγάλος πολιτικός για την χώρα του, που την οδήγησε ειρηνικά στην ανεξαρτησία, ελισσόμενος απέναντι στους Αλβανούς και πετυχαίνοντας τα χρόνια εκείνα να κερδίσει την συμπάθεια του διεθνούς παράγοντα. Δεν τόλμησε όμως την υπέρβαση, ώστε να απεγκλωβιστεί από τους εθνικιστές και να οδηγήσει την χώρα του σε έναν έντιμο συμβιβασμό με την Ελλάδα, πράγμα αρκετά δύσκολο την περίοδο εκείνη και λόγω των προβλημάτων που υπήρχαν και στην  ελληνική πλευρά.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου