4.11.11

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΙ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

'Αρθρο 38: (Κυβέρνηση, απαλλαγή καθηκόντων)


"ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2. Αν ο Πρωθυπουργός παραιτηθεί, εκλείψει ή αδυνατεί για λόγους υγείας να ασκήσει τα καθήκοντά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει Πρωθυπουργό αυτόν που προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος στο οποίο ανήκει ο απερχόμενος Πρωθυπουργός, εφόσον αυτό διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Η πρόταση γίνεται το αργότερο σε τρεις ημέρες από την παραίτηση ή την έκλειψη του Πρωθυπουργού ή από τη διαπίστωση της αδυναμίας του να ασκήσει τα καθήκοντά του. Αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, εφαρμόζεται αναλογικά η παράγραφος 4 και στη συνέχεια το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2 και η παράγραφος 3 του προηγούμενου άρθρου". Σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο του Συντάγματος, αν ο Παπανδρέου πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και στη συνέχεια τις επόμενες ημέρες παραιτηθεί, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ που με την ψήφο εμπιστοσύνης θα έχει την πλειοψηφία στην Βουλή, προτείνει στον πρόεδρο Παπούλια Πρωθυπουργό....
 Άρα ο νέος Πρωθυπουργός που θα προέλθει με τον τρόπο αυτό  θα συγκροτήσει νέα κυβέρνηση, η οποία μπορεί να είναι και κυβέρνηση διευρυμένη ή Εθνικής ανάγκης με ορίζοντα 3 - 4 μηνών και μετά εκλογές. Συνεπώς αν η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ δώσει τώρα την ψήφο εμπιστοσύνης, αποκτά τον έλεγχο της κατάστασης. Αν δεν δώσει την ψήφο εμπιστοσύνης, πηγαίνουμε σε διεργασίες συγκρότησης κυβέρνησης  σύμφωνα με το άρθρο 37:  Aν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Kυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής.
3. Aν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Kάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Aν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή."
Ας δούμε τι θα κάνει σε λίγο η κοινοβουλευτική ομάδα....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου