Περιγράφοντας συνοπτικά τα τελευταία επεισόδια αυτού που περιγράφεται ως κρίση στα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης, έχουμε τα εξής γεγονότα: απολύσεις στον «Αγγελιοφόρο» και ανακοίνωση του εκδότη με την οποία εκφράζει την πρόθεσή του να κλείσει τον καθημερινό «Αγγελιοφόρο» διατηρώντας τον Κυριακάτικο και να απολύσει 55 άτομα από τα οποία οι 32 δημοσιογράφοι.
Στις εφημερίδες «Μακεδονία»-«Θεσσαλονίκη» οι εργαζόμενοι είναι εδώ και καιρό σε επίσχεση εργασίας, οι εφημερίδες δεν εκδίδονται και πριν λίγες μέρες στους εργαζόμενους καταβλήθηκε ο μισθός του…Αυγούστου.
Στο γραφείο του ALTER στη Θεσσαλονίκη.....
, που είναι από τα μεγαλύτερα γραφεία των καναλιών με πάνω από 20 εργαζόμενους, οι τελευταίοι έχουν να πληρωθούν από τις αρχές του καλοκαιριού και η τύχη τους είναι ανάλογη με αυτή των συναδέρφων τους στην Αθήνα.Παράλληλα σε όλα τα γραφεία των καναλιών υπήρξε μείωση του προσωπικού, όπως και στα ανταποκριτικά γραφεία των εφημερίδων των Αθηνών. Στην Ελευθεροτυπία οι εργαζόμενοι όπως και οι συνάδερφοί τους στην Αθήνα έχουν να πληρωθούν από το καλοκαίρι και βρίσκονται σε απεργία.
Από τα ιδιωτικά ραδιόφωνα το Ράδιο Θεσσαλονίκη μπορεί να προχώρησε σε μια μείωση προσωπικού, όμως είναι σχεδόν το μοναδικό που λειτουργεί απασχολώντας έναν αριθμό δημοσιογράφων και άλλου προσωπικού από τεχνικούς, διοικητικούς κλπ.
Την ίδια ώρα γνωστοί σταθμοί των Αθηνών καταστρατηγούν τον νόμο και κάνουν δικτύωση σχεδόν ολόκληρο το 24ωρο-ο νόμος προβλέπει μόνο 5 ώρες-και δεν απασχολούν δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη.
Σε ότι αφορά τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια στη Θεσσαλονίκη δυστυχώς αποτελούν έναν χώρο που έχει οδηγηθεί σχεδόν στην απαξίωση και το κανάλι «Μακεδονία» έχει εξελιχτεί σε ένα κακέκτυπο.
Στην ΕΡΤ3-από τη Διοικούσα Επιτροπή της οποίας έχω αποχωρήσει εδώ και ένα δίμηνο και επομένως δεν κωλύομαι στο να λέω δημόσια κάποια πράγματα-οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί τις μειώσεις που έχουν υποστεί όλοι οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, αλλά πρέπει να δουν τα πράγματα με άλλη ματιά. Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο είναι μια πραγματική «βόμβα» και είναι θέμα πότε θα εκραγεί και ποιους θα παρασύρει.
Όσο για την ΤV-100 και τον FM-100 έχουν γίνει σημαντικές μειώσεις του προσωπικού και από εδώ και πέρα θα ήταν άδικο να συνεχιστούν αν δεν υπάρξει προηγουμένως ανάλογη προσπάθεια και στο υπόλοιπο προσωπικό του δήμου Θεσσαλονίκης.
Για εκείνους που επιχειρούν να κάνουν τους δημοσιογράφους, τις περισσότερες φορές δηλητηριάζοντας την ενημέρωση, κρυπτόμμενοι πίσω από την ανωνυμία και φορώντας κουκούλες θα πούμε ότι αποτελούν ξεχωριστή σελίδα και χρειάζονται άλλου είδους αντιμετώπιση.
Μια γενική διαπίστωση είναι ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε και στη Θεσσαλονίκη ένα ξεχείλωμα σε όλα τα είδη των ΜΜΕ αλλά και στον τρόπο που έμπαιναν στο επάγγελμα ή άλλοτε χρίζονταν, οι δημοσιογράφοι.
Αυτή η διογκωμένη αγορά και προ της κρίσης, παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα από πολλές πλευρές. Πρώτα απ’ όλα υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει ένας κρατικοδίαιτος τομέας πολύ μεγάλος που απασχολεί πάνω από το 60% των δημοσιογράφων της Θεσσαλονίκης. Αυτό δεν συνέβαινε ούτε στις χώρες του άλλοτε σοσιαλιστικού μπλοκ και αυτό σαν γεγονός δημιουργεί εκ των πραγμάτων στρεβλώσεις στην ενημέρωση γενικότερα. Δεν βοηθάει ώστε να υπάρχει ισορροπία στο τοπίο των ΜΜΕ και η παράλληλη απασχόληση σε δημόσια και ιδιωτικά άτομα από τα ίδια άτομα , δημιουργεί μια ερμαφρόδιτη κατάσταση που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο.
Όλα τα παραπάνω εξελίσσονται σε ένα γενικότερο αρνητικό τοπίο και στην διαφημιστική αγορά. Τα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια δεν παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα πράγματα της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας-έχουν μάλιστα σχεδόν αποκοπεί από την υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα με ότι αυτό σημαίνει.
Πρώτα απ όλα οι αστοί-επιχειρηματίες της περιοχής δεν ανέλαβαν το μετρικό που τους ανήκει για τη δημιουργία και λειτουργία ηγεμονικών ΜΜΕ. Βολεύονται ως παρίες της Αθήνας ή με ασημαντότητες. Αλλά ακόμη δεν στάθηκαν στο πλευρό των προσπαθειών που έχουν γίνει και αναφερόμαστε στον Αγγελιοφόρο και την Μακεδονία-Θεσσαλονίκη.
Από την άλλη υπήρξε ένας συνολικός σχεδόν ευνουχισμός τόσο σε εκδότες-διευθυντές όσο και στο δημοσιογραφικό προσωπικό. Συρθήκαμε και αποδεχθήκαμε καταστάσεις που θυμίζουν ένα σαλονικιώτικο δούνε-λαβείν και θέλουν μην πειράξουμε τον έναν και μη τον άλλον. Εκπαιδεύσαμε ένα σωρό κόσμο να νομίζει ότι αυτό το πράγμα είναι δημοσιογραφία και οδηγηθήκαμε σε έναν καταστροφικό συντηρητικό εγκλωβισμό, με τους «κουκουλοφόρους» των «γαλάζιων» φοβικών μπλογκς να γίνονται συχνά…ρυθμιστές των πραγμάτων.
Η δημοσιογραφία όμως παραμένει πάντα το ζητούμενο. Με εφημερίδες που θα «δαγκώνουν» παντού, που θα βάζουν την ατζέντα των θεμάτων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, που θα τις υπολογίζει πρώτα απ΄όλα το σύνολο του πολιτικού δυναμικού. Με συγκροτήματα που θα πλαισιώνονται με ραδιόφωνα κύρους και δεν θα αφήνουν την ενημέρωση στους Τράγκες κλπ των Αθηνών. Και με διαδικτυακές σελίδες με ότι πιο δυναμικό που θα συμπληρώνουν αυτή την τριπλέτα της ενημέρωσης κλπ .
Η τηλεόραση είναι ακριβό σπορ και αφού δεν κατόρθωσε η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει μέχρι τώρα ένα σοβαρό ιδιωτικό κανάλι είναι πολύ δύσκολο να το πετύχει από εδώ και πέρα. Όμως τόσο η ΕΤ3 όσο και η ΤV-100 πρέπει να συνειδητοποιήσουν το ρόλο τους και να συνδράμουν στο μερίδιο που τους αναλογεί ώστε να δημιουργηθεί μια υγιής αγορά στα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης αλλά και της Βόρειας Ελλάδας.
Η ΕΤ3 και ένα μέρος του προσωπικού της, ιδιαίτερα του δημοσιογραφικού, πάσχει από το σύνδρομο του μικρομεγαλισμού.
Δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι το συγκριτικό τους πλεονέκτημα πανελλαδικά είναι ο περιφερειακός τους χαρακτήρας. Δεν μπορεί να μαϊμουδίζουν για να μοιάσουν τους…μεγάλους των Αθηνών είτε αυτό λέγεται ΝΕΤ είτε ιδιωτικά κανάλια. Υπάρχει ο άξονας της Εγνατίας, από την Θράκη μέχρι την Ηπειρο και κάθετα ο άξονας μέχρι την Λάρισα και τον Βόλο. Και μαζί ολόκληρο τον Βόρειο Αιγαίο. Αυτός είναι ο χώρος που με τα σημερινά δεδομένα μπορεί να ανταποκριθεί η ΕΤ3. Σ΄αυτόν τον χώρο μπορεί να είναι καθημερινά παρούσα.
Και υπάρχουν τα βαλκάνια με πρώτη την Κωνσταντινούπολη και τις άλλες γειτονικές χώρες όπου παρουσία πρέπει να είναι σύνθετη.
Ομως στην ΕΤ3 πρέπει να ξεφύγουν από την δημοσιοϋπαλληλική λογική. Χρειάζεται αναδιάταξη του προσωπικού και μεταφορά από τα ραδιόφωνα και κυρίως τον 102 FM. Φέρεται να απασχολεί πάνω από 100 άτομα και…ας μη πω και άλλα πράγματα.
Η επικαιρότητα της Αθήνας και τα διεθνή γεγονότα είναι το πολύ για ένα δεκάλεπτο. Δεν μπορεί να κρύβουμε την περιφερειακή ανυπαρξία κλπ πίσω από αυτά για να δικαιολογούν κάποιοι παρουσία και…εμφάνιση στο γυαλί. Η ΕΡΤ3 συνολικά είναι, αν λειτουργήσει σωστά, ο γίγαντας της ενημέρωσης για τη Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα και δεν μπορεί να κρατείται καθηλωμένη για να κάνουν κάποιοι το κομμάτι τους.
Η ΕΡΤ3 πρέπει παράλληλα να βοηθάει μαζί και με τα άλλα ΜΜΕ ώστε να τίθεται καθημερινά η ατζέντα της Θεσσαλονίκης, να βοηθάει και να αναδεικνύει τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας αλλά και τις προσωπικότητες από όλους τους χώρους.
Σήμερα λειτουργεί με ένα ποσό κοντά στα 40 εκατομ ευρώ που προέρχεται από την εισφορά που πληρώνει ο κόσμος. Για τα σημερινά δεδομένα της κρίσης τα χρήματα αυτά είναι ικανοποιητικά, για να μη πούμε πολλά και πρέπει να αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο.
Αυτά προς το παρόν ως αρχή και θα συνεχίσουμε…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου