7.11.11

ΠΕΣΑΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ….ΝΔ


Πέσαν οι μάσκες, λοιπόν για όλους. Ηρθαμε τουλάχιστο ως ένα σημείο  στα ίσα μας,  για να έχει ο καθένας στο πολιτικό πεδίο τις πραγματικές του ευθύνες και να μη κρύβεται. Για να δούμε οι περισσότεροι ψύχραιμα τα πράγματα και να μετρηθούν όλοι με πραγματικά μεγέθη.
Και βέβαια όταν λέμε πέσαν οι μάσκες για όλους δεν είναι λόγια του αέρα-όπως εκείνα του προέδρου της Ν.Δ.- και μιας απύθμενης μικροκομματικής τακτικής του. Δεν καταλάβαινε ότι έβαζε το ένα μετά το άλλο αυτογκόλ και συνέχιζε  να ζητάει μέχρι την τελευταία στιγμή μια ταπεινωτική εκ των προτέρων παραίτηση του Γ.Παπανδρέου,  για να υποχρεωθεί τελικά χτες το βράδυ να δεχτεί να προσέλθει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να συνυπογράψει μια κυβέρνηση συνεργασίας. ....
Οι τελευταίες κινήσεις του Γ.Παπανδρέου με την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και τους χειρισμούς μετά που οδήγησαν στην κυβέρνηση συνεργασίας,  έσωσαν σε μεγάλο βαθμό την παρτίδα για το ΠΑΣΟΚ. Προσωπική μας θέση είναι ότι ο Γ.Παπανδρέου αδικήθηκε πολύ και φορτώθηκε μόνος μεγάλες ευθύνες και μια χρεωκοπία στην οποία οδήγησε τη χώρα η Ν.Δ.,  και αυτός κλήθηκε να την διαχειριστεί όταν ανέλαβε την εξουσία. Εκείνο το λεφτά υπάρχουν ήταν η μεγάλη τροχοπέδη ώστε να προχωρήσει γρήγορα  σε γενναία αλλά και επώδυνα μέτρα-μερικοί αυτό το ξεχνούν-απο την πρώτη στιγμή.
Οι 3,5 μήνες είναι αρκετός χρόνος για να υπάρξει σχετική πολιτική ηρεμία στο ΠΑΣΟΚ, να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη διαδοχή και  να ανατάξει τις δυνάμεις του. Αυτό θα εξαρτηθεί τόσο από τον Γ.Παπανδρέου όσο και τα στελέχη του για το αν θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων  και βάλουν μπροστά τις προτεραιότητες της μεγάλης Κεντροαριστερής Παράταξης και τις ευθύνες τους για την αντιμετώπιση σε βάθος χρόνου της μεγάλης οικονομικής κρίσης της χώρας. Το ρήγμα που έχει υπάρξει με πλατιά στρώματα το προηγούμενο διάστημα είναι μεγάλο αλλά η Κεντροαριστερή παράταξη έχει πάντα βαθείς δεσμούς με την κοινωνία.
            ΤΕΡΜΑ ΓΙΑ ΑΝΕΞΟΔΑ ΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΝΔ  
Οι μάσκες όμως έπεσαν και για τον Αντώνη Σαμαρά και την Ν.Δ. Τώρα είναι μέσα στον χορό και δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τα πράγματα με ανέξοδα λόγια.  Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποχρεώθηκε να αλλάξει άρδην την στρατηγική του και εκ των πραγμάτων να υποστείλει τις αντιμνημονιακές σημαίες και να βάλει φρένο στον αντιμνημονιακό αγώνα.  Εστω κι αν ο χρόνος της νέας κυβέρνησης θα είναι μικρός η Ν.Δ. δεν θα μπορεί σε μεγάλο βαθμό πλέον να κρυφτεί.
Η Ε.Ε. , οι παράγοντές της και κυρίως οι συντηρητικοί ομοϊδεάτες του κ Σαμαρά είναι αυτοί που τον υποχρέωσαν να αποδεχτεί μια κυβέρνηση συνεργασίας και θα τον έχουν στο μικροσκόπιό τους το επόμενο διάστημα. Η υπομονή μας έχει τα όριά της, του λένε. Βέβαια όταν πηγαίνεις στον διάλογο με τους ακραίους Χρύσανθο Λαζαρίδη και τον Δημήτρη Σταμάτη, που βλέπαν  την δανειακή-σύμβαση ότι μας κάνει… προτεκτοράτο, ότι παραχωρούμε μέρος της εθνικής μας ανεξαρτησίας, ότι η κυβέρνηση  του ΠΑΣΟΚ είναι χούντα κλπ μπορείς να έχεις πάντα πολλές ανησυχίες και αγωνίες.
Στη Ν.Δ. από την άλλη άνοιξε και ένα άλλο εσωτερικό μέτωπο που οι  του Σαμαρά έχουν δείξει πως δεν έχουν και πολύ ψυχραιμία για να το αντιμετωπίσουν  ομαλά. Ο λόγος για τους πρωταγωνιστές της κίνησης των «πέντε», τους  Αρ. Σπηλιωτόπουλο, Κ. Μητσοτάκη, Κ. Χατζηδάκη, Μ. Βαρβιτσιώτη και Ευ. Αντώναρο που πίεζαν προς την πλευρά της συναίνεσης.
Ο «αντιμνημονιακός» Σαμαράς θα αντιμετωπίσει τώρα πολλά προβλήματα και δεν θα αρκεί η επίκληση ότι οδήγησε σε παραίτηση τον Γ.Παπανδρέου για να καλύψει το τοπίο που δημιούργησε στη Ν.Δ. εδώ και δύο χρόνια. Κρατείστε τις πρώτες αντιδράσεις απο τον γραμματέα συνδικαλιστικού της Ν.Δ. Γ. Μανώλη που είπε πως η Ν.Δ. έδωσε ''συγχωροχάρτι'' στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης», ενώ ήδη στη ΔΑΚΕ ετοιμάζονται  για σκληρή επίθεση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου